Lees pagina voor

Beemstraat 24-26, boerderij

Adres: Beemstraat 24, Gameren

Gemeente: Zaltbommel

Postcode + plaats: 5311 AC Gameren
Straat + huisnummer: Beemstraat 24-26
Naam object: de Bulken/Vergoltenshof
Kadastrale aanduiding: gemeente Kerkwijk, sectie P, nr. 984

Bescherming: gemeentelijk monument
Datum aanwijzing:  30 juli 1996

Oorspronkelijke functie: boerderij
Huidige functie: woonhuis

Bouwjaar: 1782
Architect: -
Bouwstijl: T-boerderij

Beschrijver: GG/drs. L.J.H. Vroom
Datum beschrijving: 18 januari 1995
Datum foto’s: 24 januari 1995

Kadastrale kaart van 2015 met in lichtblauw ingekleurd het perceel van Beemstraat 24-26 in Gameren

Kadastrale kaart van Beemstraat 24-26 in Gameren (2015)

Historie en ligging

Deze voormalige herenboerderij is gelegen aan de zuidzijde van de Beemstraat en werd in 1782 gebouwd door Hendrik J. de Geus. De boerderij is niet meer als zodanig in gebruik. Nu wordt er uitsluitend gewoond.
Het pand droeg de naam ‘De Bulken’. Ook de naam ‘Vergoltenshof’ komt voor.
De voortuin is recent opnieuw ingericht: een 18de-eeuwse symmetrische aanleg met buxushaagjes.

Plattegrond en opbouw

De boerderij is gebouwd op een T-vormig grondplan. Het dwarsgeplaatste voorhuis telt twee bouwlagen en een zolder. Het achterhuis bestaat uit één bouwlaag. Aan de linker- en rechterzijde is achter het voorhuis het gevelvlak voor een deel opgetrokken ter vergroting van het voorhuis.
De gevels zijn opgetrokken in baksteen. Het metselwerk van de voorgevel is uitgevoerd in staand verband. Natuursteen is in het voorhuis verwerkt in hoek- en middenpilasters, vensteromlijstingen, onderdorpels en rondom lopende cordonlijsten.  De zijgevels van voor- en achterhuis zijn uitgevoerd in kruisverband. De achtergevel is van hout.
Alleen langs het voorhuis loopt een geprofileerde hardstenen plint. De zijgevels van het achterhuis hebben een gepleisterde plint.


Foto van voorkant woonhuis aan de Beemstraat 24-26 in Gameren

Voorgevel

De voorgevel is symmetrisch ingedeeld, vijf vensterassen breed en bevat hoekpilasters en een door pilasters gesuggereerde middenrisaliet. De hoekpilasters zijn voorzien van een blokpatroon, de middenpilasters van spiegels.
In de middenrisaliet is de entree geplaatst, bestaande uit een dubbele paneeldeur met een 2-ruits bovenlicht. De entree is bereikbaar via vijf hardstenen stoeptreden. Ter weerszijden bevinden zich 6-ruits schuifvensters, voorzien van een geprofileerde hardstenen omlijsting met ornament. De onderdorpels zijn opgenomen in een rondomlopende cordonlijst.
De verdieping heeft vijf stolpramen met een geprofileerde hardstenen bekroning en met geprofileerde ornamenten onder de hardstenen onderdorpels.
Deur en vensters zijn geplaatst in een kozijn met getoogde bovendorpel.
Het gevelvlak wordt beëindigd met een eenvoudige gootlijst.

Linker zijgevel

De linker zijgevel van het voorhuis wordt geflankeerd door hardstenen geblokte hoekpilasters. De begane grond bevat een 6-ruits schuifvenster, overeenkomstig de vensters in de voorgevel.
In het ter vergroting van het voorhuis opgetrokken gevelvlak bevindt zich een 6-ruits schuifvenster, geplaatst in een kozijn met een getoogde bovendorpel en voorzien van luiken.
In het achterhuis is rechts uit het midden een deur geplaatst, bereikbaar via drie stoeptreden. Rechts daarvan bevinden zich gekoppeld, twee 4-ruits draairamen en links van de deur een 4-ruits schuifvenster. De vensters zijn vlak onder de dakrand geplaatst.

Rechter zijgevel

De rechter zijgevel van het voorhuis wordt geflankeerd door hardstenen geblokte hoekpilasters. De begane grond bevat een 6-ruits schuifvenster, overeenkomstig de vensters in de voorgevel. De luiken zijn verdwenen.
In het ter vergroting van het voorhuis opgetrokken gevelvlak bevindt zich een deur met een 2-ruits bovenlicht onder een strek. De entree is bereikbaar via vijf gemetselde stoeptreden. Rechts daarvan is een 6-ruits schuifvenster geplaatst in een kozijn met een getoogde bovendorpel en voorzien van luiken. Onder dit venster bevindt zich, vlak boven het maaiveld, een kelderopening voorzien van een diefijzer.
Het achterhuis bevat een eenvoudige houten deur. Links daarvan is een ongedeeld venster geplaatst en rechts van de deur een niet-oorspronkelijk 6-ruits venster en een klein 4-ruits venster. In het dakvlak zijn drie kleine dakraampjes aangebracht.

Achtergevel

De overstek aan de achterzijde is verwijderd. De houten gevel bestaat uit gepotdekselde delen. Links uit het midden is een dubbele, opgeklampte deeldeur geplaatst, waarnaast een opgeklampte loopdeur.

Dak

Het voorhuis heeft een schilddak dat is gedekt met gesmoorde Hollandse pannen. Op de nok staan twee gemetselde schoorstenen.
Het achterhuis heeft een wolfdak dat is gedekt met gesmoorde Hollandse pannen. Een gemetselde schoorsteen staat op de nok.

Reden van plaatsing

Architectuurhistorische criteria:
a. de esthetische kwaliteiten, gave verhoudingen en bijzondere detaillering in vormgeving en materiaalgebruik;
b. voorbeeld van een rijk gedetailleerd herenhuis, waarvan het oorspronkelijke karakter goed bewaard is gebleven.

Beemstraat 24-26, boerderij op een kaart getoond.