Vuurwerkoverlast? Meld het hier!

Lees pagina voor

Vreedstraat 19-21, boerderij

Adres: Vreedstraat 19-21, Bruchem

Gemeente: Zaltbommel

Postcode + plaats: 5314 BK Bruchem
Straat + huisnummer: Vreedstraat 19-21
Naam object: Gasthof
Kadastrale aanduiding: gemeente Kerkwijk, sectie S, nr. 566

Datum aanwijzing:  10 september 1996

Oorspronkelijke functie: boerderij
Huidige functie:  boerderij en kantoor

Bouwjaar: ca. 1850

Beschrijver: GG/drs. L.J.H. Vroom

Datum beschrijving: 8 augustus 1995
Datum foto’s: 4 augustus 1995

Kadastrale kaart van 2015 met in lichtblauw ingekleurd het perceel van Vreedstraat 19-21 te BruchemKadastrale kaart van Vreedstraat 19-21 in Bruchem (2015)

Historie en ligging

Deze boerderij is gelegen aan de zuidzijde van de Vreedstraat, precies in de bocht, met de achterzijde naar de weg gericht.
Het pand werd omstreeks 1850 gebouwd en droeg de naam ‘Gasthof’.
De voordeur is omstreeks 1948 dichtgemetseld, toen het woonhuis in tweeën werd gedeeld. Het linker deel is nog als boerderij in gebruik, in het rechter deel is naast de woonfunctie een kantoor gevestigd.

Plattegrond en opbouw

De boerderij is gebouwd op een T-vormig grondplan. Het dwarsgeplaatste voorhuis telt één bouwlaag en een zolder; het achterhuis bestaat uit één bouwlaag. De bakstenen gevels zijn uitgevoerd in kruisverband. De rechter zijgevel van het achterhuis heeft een gepleisterde plint. Langs de overige gevels wordt een plint gesuggereerd door de wit geschilderde baksteen.

Foto van Vreedstraat 19-21 in Bruchem

Voorgevel

De voorgevel is symmetrisch van opzet. Op de begane grond bevond zich oorspronkelijk in het midden een deur. Deze is nu dichtgemetseld. Ter weerszijden bevinden zich twee 6-ruits schuifvensters, voorzien van luiken. De voormalige deur en de vensters zijn geplaatst onder een strek.

Linker zijgevel

De linker zijgevel bevat in het voorhuis, op de begane grond, rechts een smal, horizontaal gedeeld 2-ruits venster met bovenlicht en voorzien van een luik. Links bevindt zich een niet-oorspronkelijke deur met een 2-ruits bovenlicht.
De zolderverdieping bevat twee 6-ruits schuifvensters. Het linker venster was oorspronkelijk een deuropening. De deur en de vensters zijn geplaatst onder een strek. Het metselwerk langs de dakrand vertoont vlechtingen.

De linker zijgevel van het achterhuis bevat rechts een verhoogd gedeelte. In dit gevelvlak is een groot venster geplaatst en links daarvan een klein wc-raampje. Beide vensters onder een rollaag.
Het gevelvlak links van het verhoogde gedeelte is vernieuwd en bevat drie 4-ruits vensters.
De hoge, inspringende deeldeuren bevinden zich onder de afsteek. Links van de deeldeuren is nog een deur aangebracht.
De inwendige hoek bevat een opgeklampte, verbrede deur, waarboven een 2-ruits bovenlicht dat smaller is en de breedte heeft van de oorspronkelijke deur.

Rechter zijgevel

De rechter zijgevel bevat in het voorhuis links een smal, horizontaal gedeeld 2-ruits venster met bovenlicht en voorzien van een luik. Rechts bevindt zich een houten deur met een 2-ruits bovenlicht. Voor de deur twee hardstenen stoeptreden. Het venster is geplaatst onder een strek, de deur is ingehakt. De verdieping bevat twee 6-ruits schuifvensters, waarvan het linker is ingehakt, het rechter onder een strek. Het metselwerk langs de dakrand vertoont vlechtingen.De rechter zijgevel van het achterhuis is vernieuwd en bevat een samengesteld kozijn bestaande uit rechts een ongedeeld raam en links een zijlicht met bovenlicht. Rechts daarvan bevindt zich een deur, bestaande uit een boven- en onderdeur. Rechts van de deur vijf niet-oorspronkelijke 4-ruits vensters. De deur en de vensters zijn geplaatst onder een rollaag.

Achtergevel

De achtergevel verspringt, het linker deel is meer teruggelegen en bevat een eenvoudige, houten deur.
Het rechter, naar voren springende, deel bevat een drielicht met één 6-ruits en twee 4-ruits ramen.

Dak

Het voorhuis heeft een zadeldak, dat met riet is gedekt. Op de nok staan twee gemetselde schoorstenen. In het voordakvlak zijn, onder een opgelichte kap, twee dakkapellen aangebracht met een 4-ruits venster. De linker dakkapel bevat een schuifraam, de rechter een aan de bovenzijde scharnierend raam.

Het achterhuis is voorzien van een schilddak, waarvan de noklijn hoger is dan de nok van het voorhuis. Dit schilddak is eveneens met riet gedekt. In het rechter dakvlak staat een gemetselde schoorsteen. Eveneens in het rechter dakvlak is, onder een opgelichte kap, een dakkapel aangebracht met gekoppeld, drie draairamen.
In het achter dakvlak bevindt zich, onder een opgelichte kap, een klein dakraam. Daaronder twee ijzeren dakramen.

Reden van plaatsing

Architectuurhistorische criteria:
a. de esthetische kwaliteiten, gave verhoudingen en bijzondere detaillering in vormgeving en materiaalgebruik.

Stedenbouwkundige criteria:
a. landschappelijke waarde vanwege de markante ligging in de bocht van de Vreedstraat.

Vreedstraat 19-21, boerderij  op een kaart getoond.