Vuurwerkoverlast? Meld het hier!

Lees pagina voor

Peperstraat 34, boerderij en schuur

Adres: Peperstraat 34, Bruchem

Gemeente: Zaltbommel

Postcode + plaats: 5314 AP Bruchem
Straat + huisnummer: Peperstraat 34
Kadastrale aanduiding: gemeente Kerkwijk, sectie B, nr. 1023

Bescherming: gemeentelijk monument
Datum aanwijzing: 10 september 1996

Oorspronkelijke functie: boerderij en schuur
Huidige functie: woonhuis en schuur

Bouwjaar: 1899
Bouwstijl: T-boerderij

Beschrijver: GG/ ir. D.B.M. Hermans
Datum beschrijving: 10 mei 1993
Datum foto’s: 5 april 1993

Kadastrale kaart van 2015 met in lichtblauw ingekleurd het perceel van Peperstraat 34 te BruchemKadastrale kaart van Peperstraat 34 in Bruchem (2015)

Historie en ligging

Deze T-boerderij is gelegen aan de noordwestzijde van de Peperstraat op een kunstmatig opgeworpen heuvel. De boerderij is gebouwd in 1899 in opdracht van Gijsbert Dingemans, voorzittend poldermeester van de Polder van Bruchem en zijn vrouw Johanna Brouwers.

Plattegrond en opbouw

Het pand is opgetrokken op een rechthoekige grondslag met een achterhuis en een dwars geplaatst voorhuis. Het voorhuis telt twee bouwlagen; het achterhuis één bouwlaag. De bakstenen gevels zijn gemetseld in kruisverband.


Foto van voorkant woning aan de Peperstraat 34 in Bruchem

Voorgevel

De symmetrisch ingedeelde voorgevel heeft een middenrisaliet en hoekpilasters met casementen. De gevel bevat op de begane grond in de risaliet de entreepartij, bestaande uit een portiek met paneeldeur en enkelruits bovenlicht. De deur heeft twee glaspanelen achter gietijzeren deurroosters. De entree is bereikbaar via een trapje van twee treden. Ter weerszijden bevinden zich twee 6-ruits schuifvensters met luiken. De verdieping heeft drie 4-ruits schuifvensters. De gevelopeningen worden op de begane grond ontlast door een anderhalf steens strek, op de verdieping door een steens strek. De gevel heeft een gepleisterde plint en wordt afgesloten met een gekornist hoofdgestel. Rechts naast de portiek heeft de gevel een hardstenen plaat met inscriptie: ‘P. DINGEMANS / 15 APRIL / 1899’. De P staat mogelijk voor Peter en zal de naar de overgrootvader vernoemde zoon van Gijsbert zijn.

Linker zijgevel

De linker zijgevel van het voorhuis bevat in het midden een paneeldeur met glaspaneel. Ter weerszijden bevindt zich een 6-ruits schuifvenster met luiken (één luik is verwijderd). De verdieping heeft twee 4-ruits schuifvensters. De gevelopeningen worden op de begane grond ontlast door een anderhalf steens strek, op de verdieping door een steens strek. De gevel heeft een gepleisterde plint en wordt afgesloten met een hoofdgestel. De plint rechts van de entree bevat twee kelderlichten.
De linker zijgevel van het achterhuis wordt voor een groot deel aan het zicht onttrokken door een aanbouw. Het zichtbare deel bevat links een 4-ruits schuifvenster met luiken en rechts een ingehakte toegang.

Rechter zijgevel

De rechter zijgevel van het voorhuis bevat twee 6-ruits schuifvensters met luiken. De luiken van het rechter venster hebben kleine lichtopeningen in de vorm van een nieuwe maan (sikkel). Geheel rechts bevindt zich een ingehakt enkelruits venster. De verdieping heeft twee 4-ruits schuifvensters. De gevelopeningen worden op de begane grond ontlast door een anderhalf steens strek, op de verdieping door een steens strek. De gevel heeft een gepleisterde plint en wordt afgesloten met een hoofdgestel. De plint bevat rechts twee kelderlichten.
De rechter zijgevel van het achterhuis bevat vier halfronde 5-ruits gietijzeren radvensters met gepleisterde onderdorpel. Geheel links bevindt zich een ingehakt enkelruits venster.

Achtergevel

De achtergevel van het voorhuis is blind.
De achtergevel van het achterhuis kent een inwendige hoek met zogenaamd Betuws overstek. De gevel heeft links een opgeklampte loopdeur. Het terug liggende deel van de gevel heeft links een dubbele deeldeur en rechts daarvan een getoogd 6-ruits gietijzeren venster. Rechts bevindt zich een opgeklampte deur met links daarvan een ingehakt gietijzeren venster op de plaats van een oudere grotere opening. De linker zijgevel van de inwendige hoek heeft een niet oorspronkelijke vulling.

Dak

Zowel het voor- als achterhuis is voorzien van een schilddak dat is gedekt met gesmoorde Hamerpannen. Het achterschild van het achterhuis is gedekt met golfplaten.
De nokeinden van het voorhuis en de nok van het achterhuis bevatten een rookkanaal.

Interieur

Het interieur bevat onder meer een tegelvloer in de hal, een gang met zwart marmeren vloer en een gemarmerde lambrisering en een stookplaats met gestucte boezem en een mantel van zwarte Mechelse leisteen.

Bijgebouwen, stoep en tuin

Vrijwel tegen het pand aangebouwd staat een voormalig koetshuis.

Reden van plaatsing

Architectuurhistorische criteria:
a. de esthetische kwaliteiten in in- en exterieur, de gave verhoudingen en bijzondere detaillering in vormgeving en materiaalgebruik.

Stedenbouwkundige criteria:
a. onderdeel van en beeldbepalende rol in een historisch gegroeid landschappelijk gebied;
b. ensemblewaarde in relatie met de omringende bebouwing.

Peperstraat 34, boerderij en schuur op een kaart getoond.