Vuurwerkoverlast? Meld het hier!

Lees pagina voor

Peperstraat 32, boerderij

Adres: Peperstraat 32, Bruchem

Gemeente: Zaltbommel

Postcode + plaats: 5314 AP Bruchem
Straat + huisnummer: Peperstraat 32
Naam object: Den Hoek
Kadastrale aanduiding: gemeente Kerkwijk, sectie B, nr. 743

Bescherming: gemeentelijk monument
Datum aanwijzing: 10 september 1996

Oorspronkelijke functie: boerderij
Huidige functie: woonhuis

Bouwjaar: 1907

Beschrijver: GG/ir. D.B.M. Hermans

Datum beschrijving: 13 april 1993
Datum foto’s: 30 maart 1993

Bronnen: W.H. Dingemans en J. van Voorthuizen, ‘Beschrijving van Bruchem’ in: Tussen de Voorn en Loevestein 28(1992)79,158.

Kadastrale kaart van 2015 met in lichtblauw ingekleurd het perceel van Peperstraat 32 te Bruchem

Kadastrale kaart van Peperstraat 32 in Bruchem (2015)

Historie en ligging

Het pand is gelegen aan de noordzijde van de Peperstraat en is gebouwd in 1907 in opdracht van Dirk Dingemans Pzn., onder meer secretaris van de Boerenleenbank te Zaltbommel, op de plaats van een oudere voorganger. Later is tegen het pand een aanbouw geplaatst en een groot gebouw achter het pand opgetrokken en was hier de Lagere Landbouwschool gevestigd.

Plattegrond en opbouw

Het pand is opgetrokken op vierkante grondslag en telt twee bouwlagen. De bakstenen gevels zijn gemetseld in kruisverband. Alle gevels zijn gereinigd en opnieuw gevoegd met een niet- oorspronkelijke grijze cementvoeg.


Foto van voorkant woonhuis aan de Peperstraat 32 in Bruchem

Voorgevel

De symmetrisch ingedeelde, vijf venstertraveeën brede voorgevel bevat een middenrisaliet en hoek-pilasters. De gevel heeft een uitgemetselde plint met een afzaat vervaardigd uit roodbruin geglazuurde steen. De gevel bevat verder een hardstenen cordonlijst en wordt afgesloten met een gekornist hoofdgestel.
De risaliet bevat op de begane grond een rondbogig gesloten portiek met daarin de entreepartij, bestaande uit een paneeldeur met twee glaspanelen achter siersmeedwerk en een bovenlicht bezet met meerkleurig glas-in-lood. De portiek bevat in de rechterwand een plaat hardsteen met inscriptie: “DEN EERSTEN STEEN / GELEGD DOOR /D. DINGEMANS Pzn / 15 JULI 1907”.
Ter weerszijden bevinden zich op de begane grond twee T-vensters met bovenlicht bezet met meerkleurig glas-in-lood. De luiken zijn verwijderd. De verdieping heeft vijf 2-ruits vensters. De gevelopeningen worden ontlast door een anderhalf steens strek.

Linker zijgevel

De linker zijgevel heeft hoekpilasters en een uitgemetselde plint met een afzaat vervaardigd uit roodbruin geglazuurde steen. De gevel bevat verder een hardstenen cordonlijst en wordt afgesloten met een gekornist hoofdgestel.
De gevel heeft op de begane grond links twee T-vensters met bovenlicht bezet met meerkleurig glas-in-lood. De luiken zijn verwijderd. In het midden bevindt zich een toegang met bovenlicht bezet met meerkleurig glas-in-lood. Rechts bevindt zich een later toegevoegde rechthoekige serre. De bovenlichten van de serre zijn bezet met helder kathedraalglas, de borstwering is uitgevoerd in baksteen en bevat siermetselwerk met daarin verwerkt stukjes zwarte steen. De serre heeft een ver overstekend plat dak, dat rust op gesneden consoles.
De verdieping heeft drie 2-ruits vensters. De gevelopeningen worden ontlast door een anderhalf steens strek. 

Rechterzijgevel

De linker zijgevel heeft hoekpilasters, een uitgemetselde plint met een afzaat vervaardigd uit roodbruin geglazuurde steen en wordt afgesloten met een gekornist hoofdgestel.
De gevel heeft op de begane grond vier T-vensters met bovenlicht bezet met meerkleurig glas-in-lood. De luiken zijn verwijderd. De verdieping heeft twee 2-ruits vensters.

Achtergevel

De achtergevel wordt op de begane grond voor het grootste deel aan het zicht onttrokken door een latere aanbouw.
De gevel heeft een uitgemetselde plint met een afzaat vervaardigd uit roodbruin geglazuurde steen en wordt afgesloten met een hoofdgestel. Op de verdieping bevat de gevel een ingehakt T-venster en een ingehakte toegang.

Dak

Het pand heeft een afgeplat schilddak, dat is gedekt met gesmoorde kruispannen.
Het voor dakvlak bevat in het midden een niet-oorspronkelijke dakkapel en ter weerszijden een oeil de boeuf met barokke omlijsting.
Het linker dakvlak wordt doorbroken door twee oeils de boeuf en twee niet-oorspronkelijke daklichten.
Het rechter dakvlak wordt doorbroken door drie niet-oorspronkelijke daklichten.
Het achter dakvlak wordt doorbroken door twee niet-oorspronkelijke daklichten.

Interieur

In het interieur bevinden zich onder meer stucplafonds met ornamenten die zijn beïnvloed door de Jugendstil en een oorspronkelijke trappartij met bewerkte trappaal, die invloeden van de neo renaissance vertoont.

Reden van plaatsing

Architectuurhistorische criteria:
a. de esthetische kwaliteiten in in- en exterieur, de gave verhoudingen en bijzondere detaillering in vormgeving en materiaalgebruik.

Stedenbouwkundige criteria:
a. onderdeel van een historisch gegroeid stedelijk gebied en daarin een beeldbepalende rol spelend;
b. ensemblewaarde in relatie met de overige monumentale bebouwing langs de Peperstraat.

Peperstraat 32, boerderij  op een kaart getoond.