Op donderdag 12 december zijn wij tot 15.00 uur gesloten vanwege een personeelsbijeenkomst.

Lees pagina voor

Peperstraat 29, boerderij

Adres: Peperstraat 29, Bruchem

Gemeente: Zaltbommel

Postcode + plaats: 5314 AM Bruchem
Straat + huisnummer: Peperstraat 29
Kadastrale aanduiding: gemeente Kerkwijk, sectie N, nr. 302

Bescherming: gemeentelijk monument
Datum aanwijzing: 10 september 1996

Oorspronkelijke functie: boerderij
Huidige functie: woonhuis

Bouwjaar: ca. 1860
Architect: -
Bouwstijl: T-boerderij

Beschrijver: GG/ir. D.B.M. Hermans
Datum beschrijving: 24 mei 1993
Datum foto’s: 29 april 1993

Kadastrale kaart van 2015 met in lichtblauw ingekleurd het perceel van Peperstraat 29 te Bruchem

Kadastrale kaart van Peperstraat 29 in Bruchem (2015)

Historie en ligging

Deze voormalige boerderij is gelegen aan de zuidoostzijde van de Peperstraat. De detaillering van vensters en deuren duidt op een datering rond 1860, maar het pand is gebouwd op de fundamenten van een voorganger, hetgeen blijkt uit oudere kelders onder het voorhuis (het pand wordt al genoemd in 1799), waarvan de rechter is voorzien van kaarsnissen. In het pand waren onder meer gevestigd een bakkerij met winkel en een kapperszaak.

Plattegrond en opbouw

Het gebouw is opgetrokken op vrijwel rechthoekige plattegrond met achterhuis en dwars geplaatst voorhuis. Het voorhuis is aan de rechterzijde iets breder dan het achterhuis. Het voorhuis telt anderhalve bouwlaag; het achterhuis één bouwlaag. De bakstenen gevels zijn gemetseld in kruisverband.

Het voorhuis bevat zowel links als rechts een kelder en mogelijk daartussen een (regen)waterkelder.

Foto van voorkant woonhuis Peperstraat 29 in Bruchem

Voorgevel

De asymmetrisch ingedeelde voorgevel heeft links een verhoogd geplaatst 6-ruits schuifvenster met luiken ter plaatse van de opkamer. Daaronder bevindt zich een kelderlicht. Het rechter deel van de gevel bevat de entree, bestaande uit een paneeldeur, waarvan de gietijzeren deurroosters voor de glaspanelen mogelijk zijn verwijderd en daarboven een bovenlicht met afgeronde hoeken. Deur en bovenlicht zijn van elkaar gescheiden door een rijk geprofileerd kalf, voorzien van een tandlijst. Links van de deur bevinden zich twee, rechts van de deur één 6-ruits schuifvenster met luiken. Alle schuifvensters hebben een geprofileerde naald. Boven het linker venster en de deur bevat de gevel een 2-ruits venster. Onder het rechter venster bevindt zich een kelderlicht.

Linker zijgevel

De symmetrisch ingedeelde linker zijgevel van het voorhuis bevat op de begane grond twee 6-ruits schuifvensters met luiken en op de verdieping een 4-ruits schuifvenster.
De linker zijgevel van het achterhuis bevat rechts een verhoogd gedeelte, waarin een ingehakte deur met zijlicht, bevattende twee 6-ruits vensters. Het overige deel bevat een drietal bijzondere halfronde 6-ruits gietijzeren stalvensters, waarvan twee roeden samenkomen in een rijk geprofileerd bloemmotief. Onder de vensters bevinden zich twee voormalige mestluiken, die met glas zijn dichtgezet.

Rechter zijgevel

De rechter zijgevel van het voorhuis bevat op de begane grond een ingehakt tweelicht met 6-ruits schuifvensters en op de verdieping drie eveneens ingehakte 4-ruits schuifvensters.
De rechter zijgevel van het achterhuis is gepleisterd en bevat drie bijzondere halfronde 6-ruits gietijzeren stalvensters, waarvan twee roeden samenkomen in een rijk geprofileerd bloemmotief.

Achtergevel

De achtergevel van het voorhuis bevat rechts boven het verhoogd gedeelte van het achterhuis een enkelruits venster en links in het uitstekende deel een 3-ruits schuifvenster.
De achtergevel van het achterhuis bevat een terugliggend gedeelte met een dakoverstek. De gevel heeft links een halfronde en rechts een rechthoekige loopdeur. Bij beide is de opening dichtgezet met een 6-ruits gietijzeren raam. In het midden van de gevel is de oorspronkelijke opening voorzien van een gemetselde invulling met daarin een 12-ruits stolpdeur. De rechter zijgevel van de inwendige hoek bevat twee 4-ruits vensters in een houten vulling.

Dak

Het voorhuis heeft een met riet gedekt zadeldak.
Het achterhuis heeft een schilddak met zogenaamd Betuws overstek aan de achterzijde. Het dak is deels met riet en deels met gesmoorde Hollandse pannen gedekt. Op de nok staan twee rookkanalen.

Interieur

De kelder onder het rechter deel van het voorhuis bevat twee kaarsnissen.

Reden van plaatsing

Architectuurhistorische criteria:
a. de esthetische kwaliteiten, de gave verhoudingen en bijzondere en zeldzame detaillering in vormgeving en materiaalgebruik;
b. mogelijk eveneens ten dele bouwhistorische waarde.

Stedenbouwkundige criteria:
a. onderdeel van een historisch gegroeid stedelijk gebied en een beeldbepalende rol daarin spelend;
b. ensemblewaarde in relatie met de overige monumentale bebouwing langs dit deel van de Peperstraat.

Peperstraat 29, boerderij  op een kaart getoond.