Vuurwerkoverlast? Meld het hier!

Lees pagina voor

Molenstraat 7a, boerderij

Gemeente: Zaltbommel

Postcode + plaats: 5314 BX Bruchem
Straat + huisnummer: Molenstraat 7a
Naam object: Genen Hoek
Kadastrale aanduiding: gemeente Kerkwijk, sectie S, nr. 397

Bescherming: gemeentelijk monument
Datum aanwijzing: 10 september 1996

Oorspronkelijke functie: boerderij
Huidige functie: woonhuis

Bouwjaar: 1691
Architect: -
Bouwstijl: -

Beschrijver: GG/drs. L.J.H. Vroom
Datum beschrijving: 9 augustus 1995
Datum foto’s: 4 augustus 1995

Kadastrale kaart van 2015 met in lichtblauw ingekleurd het perceel van Molenstraat 7a te Bruchem
 

Kadastrale kaart van Molenstraat 7a in Bruchem (2015)

Historie en ligging

Deze voormalige boerderij is gelegen op een terp, aan de oostzijde van de Molenstraat. Het pand is ver van de weg af gelegen en heeft een lange oprijlaan. De voormalige boerderij is met de achterzijde naar de weg gericht.
De muurankers in de voorgevel geven aan dat de boerderij in 1691 werd gebouwd.
De boerderij is niet meer als zodanig in gebruik. Het pand is gerestaureerd en wordt geheel bewoond.

Plattegrond en opbouw

De boerderij is gebouwd op een T-vormig grondplan. Het dwarsgeplaatste voorhuis telt één bouwlaag en een zolder. Het achterhuis bestaat uit één bouwlaag. De bakstenen gevels zijn uitgevoerd in kruisverband en het voegwerk is voorzien van een dagsnede. Er is geen plint.


Foto van voorkant woning aan de Molenstraat 7a te Bruchem

Voorgevel

De voorgevel is asymmetrisch ingedeeld. Op de begane grond is rechts uit het midden een houten paneeldeur geplaatst met een 2-ruits bovenlicht, onder een rollaag. De entree is bereikbaar via twee hardstenen stoeptreden. Rechts daarvan bevinden zich twee, vrij hoog in het gevelvlak geplaatste 6-ruits schuifvensters, voorzien van luiken. Onder het linker venster bevindt zich, vlak boven het maaiveld, een 2-ruits kelderopening. Deze vensters en de kelderopening zijn geplaatst onder een strek.
Links van de entree bevinden zich twee 6-ruits schuifvensters, onder een rollaag.
De vensters worden gedekt met luiken. Het metselwerk boven het linker venster moest na een brandschade worden ingeboet.
Op de zolderverdieping is een dubbel, ongedeeld venster aangebracht, dat wordt bekroond met een driehoekig fronton, dat door de daklijst steekt. De luiken van dit venster zijn verdwenen.

Linker zijgevel

De linker zijgevel bevat in het voorhuis op de begane grond links een brede, niet oorspronkelijke deur met een 4-ruits glaspaneel en een 2-ruits bovenlicht. Rechts bevindt zich een 6-ruits schuifvenster. De verdieping bevat twee 4-ruits draairamen. De deur en de vensters zijn geplaatst onder een rollaag. Het metselwerk langs de dakrand vertoont vlechtingen.
De linker zijgevel van het voormalige stalgedeelte bevat, onder een opgelichte kap, twee grote 9-ruits schuifvensters en links een dubbele, openslaande deur met een 6-ruits glaspaneel, waarboven een 3-ruits bovenlicht. Dit gedeelte van de gevel is bekleed met een horizontaal houten beschot. Het achterste deel van het gevelvlak is links, boven een bakstenen plint, gepotdekseld met brede delen en bevat onder de dakrand een verticaal gedeeld 3-ruits venster en een tweelicht met verticaal gedeelde, aan de bovenzijde scharnierende, 3-ruits ramen.

Rechter zijgevel

De rechter zijgevel bevat in het voorhuis alleen in de geveltop een dubbel, 6-ruits draairaam. Het oorspronkelijke venster was smaller, hetgeen nog zichtbaar is aan de strek in het metselwerk. De rechter zijgevel van het achterhuis bevat links een verhoogd gedeelte onder een lessenaarsdak, gedekt met gesmoorde oud-Hollandse pannen. Dit gevelvlak bevat een tweelicht met verticaal gedeeld 2-ruits venster. Rechts daarvan, onder een opgelichte kap, bevinden zich drie 4-ruits vensters, waartussen een horizontaal houten beschot. In het dakvlak daarboven, eveneens onder een opgelichte kap, is een dakkapel aangebracht met een drielicht met 4-ruits venster.

Achtergevel

De achtergevel kent een inwendige hoek met een zogenoemd Betuws overstek. De gevel is, boven een bakstenen plint, gepotdekseld met brede delen en bevat een verticaal gedeeld 3-ruits venster. Het terug liggende deel van de gevel bevat drie 4-ruits draairamen, onder een rollaag.
De inwendige hoek is, boven een bakstenen plint, bekleed met een verticaal houten beschot en bevat links een deur met een ongedeeld bovenlicht en rechts een 4-ruits draairaam.

Dak

Het voorhuis heeft een zadeldak, dat is gedekt met riet. Op de nok liggen rode rietvorsten. Een gemetselde schoorsteen staat in het achterdakvlak.
Het achterhuis heeft een schilddak, waarvan de noklijn hoger is dan de nok van het voorhuis. Ook dit dak is met riet gedekt. De achtergevel kent een inwendige hoek met een zogenoemd Betuws overstek. Een gemetselde schoorsteen staat in het achterdakvlak.

Reden van plaatsing

Architectuurhistorische criteria:
a. de esthetische kwaliteiten, gave verhoudingen en bijzondere detaillering in vormgeving en materiaalgebruik.

Stedenbouwkundige criteria:
a. de ligging op een terp, met een van de weg gekeerde woonfunctie.