Waaldijk 147, boerderij
Adres: Waaldijk 147, Brakel
Gemeente: Zaltbommel
Postcode + plaats: 5306 AB Brakel
Straat + huisnummer: Waaldijk 147
Kadastrale aanduiding: gemeente Brakel, sectie N, nr. 71
Bescherming: gemeentelijk monument
Datum aanwijzing: 4 mei 1993
Oorspronkelijke functie: boerderij
Huidige functie: woonhuis met gedeeltelijk, door een spijlenhek omheind erf
Bouwjaar: ca. 1830
Beschrijver: GG/drs. M.M. Laverman; M. Sanders (toevoeging hekwerk)
Datum beschrijving: 2 december 1991; gewijzigd 9 juli 1999 (hekwerk)
Kadastrale kaart van Waaldijk 147 in Brakel (2015)
Historie en ligging
Voormalige T-boerderij met deels door spijlenhek omheind erf. Het pand ligt direct onder de dijk, met het achterhuis evenwijdig aan de Waaldijk en valt tussen de andere dijkbebouwing op door massa en plaatsing.
Plattegrond en opbouw
Deze grote voormalige T-boerderij is opgericht op een rechthoekig grondplan. Het achterhuis heeft een hoger geplaatste nok dan het voorhuis en een groot overstek.
De gevels zijn opgetrokken in baksteen. Gebruikt zijn gele en rode stenen, de gele voor de gevels en de rode doorgaans voor de strekken en vlechtingen. Het metselverband is, waarschijnlijk in verband met meerdere ver- en herbouwen, zeer rommelig. De achtergevel is deels bepleisterd. In de zijgevels van het voorhuis zijn langs de dakrand vlechtingen gezet.
Voorgevel
De voorgevel is in de loop der tijd sterk gewijzigd. Er zijn verschillende bouwsporen te zien van voormalige vensters. Nu zitten er vier grote schuifvensters in de gevel, waarvan één van een opkamer. In de plint een kelderraam. Links in de gevel zit een vierkant raampje onder de dakrand.
Linker zijgevel
De linker zijgevel is niet beschreven omdat deze niet openbaar toegankelijk is en de toenmalige eigenaren/bewoners herhaaldelijk afwezig waren.
Rechter zijgevel
De rechter zijgevel heeft in het voorhuis twee vensters met luiken en hardstenen onderdorpels en voor de zolder een dubbel draairaam waarvoor een metalen rolluik is gezet. Helemaal bovenin de top is een metalen luchtrooster geplaatst. In het metselwerk zitten vlechtingen.
In de gevel van het achterhuis zijn de stalraampjes vervangen door een drielicht en één raampje.
Achtergevel
De achtergevel heeft links en rechts een loopdeur en centraal gelegen de dubbele deeldeuren. Tussen de deuren zitten links in de gevel twee stalraampjes: één met een halfrond klapraampje en één met een 2-ruits raampje. Boven de deeldeuren bevindt zich het overstek. Het metselwerk wordt afgesloten met rollagen.
Dak
Het voorhuis heeft een zadeldak met de noklijn haaks op de dijk. Het achterhuis heeft een wolfdak met de noklijn evenwijdig aan de dijk. Beide daken zijn gedekt met riet. Op de nokken zijn rietvorsten geplaatst.
Erfafscheiding
Het erf wordt aan de zijde van de dijk afgesloten met een ijzeren spijlenhek, deels smeed-, deels gietijzer.
Reden van plaatsing
Architectuurhistorische criteria:
a. de gaaf bewaard gebleven hoofdvorm van deze grote T-boerderij.
Stedenbouwkundige criteria:
a. de situering. De boerderij vormt door zijn massa een opvallende bouwvorm aan de dijk.