Lees pagina voor

Waaldijk 97, woonhuis/boerderij

Adres: Waaldijk 97, Brakel

Gemeente: Zaltbommel

Postcode + plaats: 5306 AA Brakel
Straat + huisnummer: Waaldijk 97
Naam object: -
Kadastrale aanduiding: gemeente Brakel, sectie H, nr. 397

Bescherming: gemeentelijk monument
Datum aanwijzing: 4 mei 1993

Oorspronkelijke functie: woonhuis/boerderij
Huidige functie: woonhuis/praktijkruimte

Bouwjaar: ca. 1890/1911 herbouwd na brand
Architect: -
Bouwstijl: -

Beschrijver: GG/drs. M.M. Laverman
Datum beschrijving: 28 november 1991
Datum foto’s: eind 1991

Kadastrale kaart van 2015 met in lichtblauw ingetekend het perceel van de Waaldijk 97 te Brakel

Kadastrale kaart van Waaldijk 97 in Brakel (2015)

Historie en ligging

Het pand ligt aan de Waaldijk. In de zijgevels is een kleurverschil te zien in de bakstenen tussen de eerste en tweede bouwlaag, wat te maken kan hebben met de heropbouw na de brand van 1911.
Het pand is waarschijnlijk geschilderd geweest, te zien aan de kleur in de voegen.

Plattegrond en opbouw

Het pand is gebouwd als T-boerderij op een rechthoekig grondvlak. Het voorhuis bestaat uit twee bouwlagen; het achterhuis, de voormalige deel, is nu praktijkruimte. De bakstenen gevels zijn gemetseld in kruisverband. Het voorhuis is voorzien van hoekpilasters, aan de voorgevel gedecoreerd met speklagen. Het rechter deel van het voorhuis vertoont scheuren in het metselwerk.

Foto van voorkant woonhuis Waaldijk 97 in Brakel

Voorgevel

De voorgevel is in oorsprong symmetrisch ingedeeld met vijf vensterassen. De symmetrie is nu doorbroken doordat de twee linker vensterassen op de begane grond zijn ingebouwd door een serre.
Centraal in de voorgevel zit op de begane grond de entree: een houten deur met glazen panelen, een smeedijzeren rooster en een enkelruits bovenlicht. Rechts van de entree zitten twee 2-ruits schuifvensters. Links is een brede serre uit hout en glas opgericht.
Op de verdieping bevinden zich vijf T-schuifvensters.
De gevel heeft een bakstenen plint met pleisterwerken waterlijstje, een cordonlijst en een kroonlijst met verdiepte panelen in het fries. Tevens zijn over twee bouwlagen hoekpilasters gemetseld met speklagen. Boven de kozijnen zijn strekken gemetseld met ritmisch terug liggende bakstenen, en een hardstenen geprofileerde sluitsteen. De eerste bouwlaag is in de voorgevel gedecoreerd middels terug liggende bakstenen banden ter hoogte van de speklagen in de hoekpilasters.

Linker zijgevel

De linker zijgevel is enigszins gewijzigd. Op de begane grond van het voorhuis bevindt zich een 2-ruits schuifvenster en een nieuw ingezet driedelig raam. Op de verdieping zitten een 2-ruits schuifvenster en een T-schuifvenster, met tussen deze twee een klein draairaam met klapraam. Het fries lijkt te zijn verwijderd.

Rechter zijgevel

De rechter zijgevel van het voorhuis heeft twee vensterassen met beneden twee 2-ruits schuifvensters en op de verdieping twee enkelruits ramen. Ook hier is waarschijnlijk het fries verwijderd.

Achtergevel

De achtergevel van het voorhuis is gepleisterd en heeft aan de linkerzijde een hoog oplopende schoorsteen en een nieuw tweelicht met draairamen.
Het achterhuis is geheel gewijzigd voor de praktijk middels zeer grote lichtopeningen die een glaswand vormen, die halverwege de gevel diep naar binnen verspringt. Waarschijnlijk hebben hier oorspronkelijk baanderdeuren ingezeten.

Dak

Op het voorhuis zit een schilddak met de noklijn evenwijdig aan de dijk. Op het achterhuis zit een wolfdak met de noklijn haaks op die van het voorhuis. Beide daken zijn gedekt met gesmoorde Tuiles du Nord.
In het linker dakvlak van het voorhuis is een brede dubbele dakkapel geplaatst.
In het rechter dakvlak van het voorhuis bevinden zich twee dakramen.

Reden van plaatsing

Architectuurhistorische criteria:
a. de gaaf bewaard gebleven hoofdvorm, de detaillering en het materiaalgebruik.

Stedenbouwkundige criteria:
a. de situering aan de dijk.

Waaldijk 97, woonhuis/boerderij op een kaart getoond.