Bodemkwaliteitskaart en Nota bodembeheer
In samenwerking met de gemeenten Buren, Culemborg, Maasdriel, Neder-Betuwe, Tiel, West Betuwe, West Maas en Waal stelden wij een geactualiseerde bodemkwaliteitskaart (Deze link gaat naar een externe website) op. Ook is er een Nota bodembeheer regio Rivierenland (Deze link gaat naar een externe website) tot stand gekomen. In regionaal verband is een aanvullende bodemkwaliteitskaart en beleid voor PFAS opgesteld. Deze zijn opgenomen in de huidige bodemkwaliteitskaart en Nota Bodembeheer.
Wat is een bodemkwaliteitskaart?
De bodemkwaliteitskaart bestaat uit:
- Bodemfunctieklassenkaart
- Bodemkwaliteitsklassenkaart, ook wel ontgravingskaart genoemd
- Toepassingskaart
Bodemfunctieklassenkaart
De bodemkwaliteitskaart (Deze link gaat naar een externe website) is een kaart met zones met ieder een eigen gemiddelde chemische bodemkwaliteit. Er zijn drie bodemfunctieklassen: landbouw/natuur, wonen en industrie. De bodemfunctie bepaalt samen met de bodemkwaliteitsklasse wat de kwaliteit van toe te passen grond of baggerspecie moet zijn. Ook bepaalt de bodemfunctie wat de terugsaneerwaarde is bij een bodemsanering.
Bodemkwaliteitsklassenkaart (ontgravingskaart)
De bodemkwaliteitsklassenkaart is een kaart met zones met ieder een eigen gemiddelde chemische bodemkwaliteit. Door bodemgebruik in het verleden kan de bodem grootschalig diffuus verontreinigd zijn geraakt en kan de bodemkwaliteit per zone verschillend zijn. Diffuse verontreinigingen beperken de mogelijkheden voor hergebruik van vrijkomende grond. Hier biedt de Nota Bodembeheer oplossingen voor. Binnen een zone van de bodemkwaliteitsklassenkaart is de gemiddelde bodemkwaliteit min of meer gelijk, terwijl er tussen zones met een verschillende bodemkwaliteitsklasse duidelijke verschillen in kwaliteit zijn. De zones zijn tot stand gekomen op basis van verschillen in bodemopbouw, historisch en huidig bodemgebruik en chemische kwaliteit.
Toepassingskaart
De toepassingskaart geeft een inschatting van de kwaliteit van grond of baggerspecie die mag worden toegepast in een zone. Er kunnen aanvullende regels gelden voor het toepassen van grond en baggerspecie. Alle regels over het toepassen van grond en baggerspecie kunt u vinden in de Nota Bodembeheer (Deze link gaat naar een externe website).
Meer informatie over het toepassen van grond en baggerspecie kunt u vinden op de website van Omgevingsdienst Rivierenland (ODR) (Deze link gaat naar een externe website)
Waar geldt de bodemkwaliteitskaart niet voor?
De bodemkwaliteitskaart doet alleen een uitspraak over de diffuse bodemkwaliteit van een zone. Deze kaart geldt dus niet voor verdachte of verontreinigde locaties. Deze locaties zijn opgenomen in een Bodem Informatie Systeem (BIS). Dit moet altijd naast de kaart geraadpleegd worden. Voor gegevens uit dit systeem kunt u de Omgevingsdienst Rivierenland (ODR) raadplegen. Op de website van de ODR (Deze link gaat naar een externe website) vindt u hun contactgegevens.